Національний День Ферми на базі ТОВ «СГП ім. Воловікова»

P6200018.JPG

20 червня відбулася одна з найцікавіших для українських молочарів подій — Національний день ферми. Він пройшов на базі ТОВ «СГП ім. Воловікова» у селі Горбаків Рівненської області, що на мальовничому заході України. Учасниками стали близько трьохсот фахівців, зокрема — керівники, зоотехніки та агрономи сільськогосподарських підприємств, представники комерційних компаній, галузевих об’єднань, а також представники місцевої влади та профільного міністерства. Наші фахівці із задоволенням відвідали Національний день ферми.

P6200014.JPGНа молочну галузь України очікують кардинальні зміни. Важко спрогнозувати, як вони позначаться на подальшій роботі виробників молока. 

Проте, усі розуміють, що на ринку залишиться той, хто швидко пристосується до них і ефективно працюватиме. 

P6200008.JPG

Оскільки найбільшу питому вагу в структурі витрат займають корми, їхня заготівля стала темою заходу. Зокрема йшлося про заготівлю якісного сінажу з люцерни та конюшини.

День ферми відкрив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Андрій Дикун. Він розповів про основні проблеми та плани, над якими наразі працює профільне міністерство. Зокрема Андрій Євгенович торкнувся питання ціни на молоко. На думку експертів, в нинішніх умовах мінімальна ціна на сировину повинна становити щонайменше 4,20 грн./кг. З метою підтримки виробників у сезон великого виробництва Аграрний фонд здійснюватиме закупівлю сухого молока та масла. Перші торги очікуються на 26 червня ц. р. На закупівлю виділено 1 млрд. грн.

«Перші закупівлі планували на 16 червня, але через особливості законодавства про державні закупівлі торги перенесли на 10 днів. Можете уявити, як важко було переконати Кабінет Міністрів підтримати галузь, коли в країні вирує криза і нестабільність, а на її сході йде неоголошена війна. Але слід зазначити, що є розуміння і підтримка з боку уряду. Така інтервенція Аграрного фонду допоможе стабілізувати закупівельні ціни на молоко та зберегти рентабельність виробництва», — пояснив Андрій Дикун.

Профільне міністерство також продовжує роботу у напрямку відкриття нових ринків збуту молочних продуктів, в тому числі ЄС. Для цього необхідно прийняти три основних законопроекти про якість та безпечність товарів, ідентифікацію тварин та корми. Що ж стосується Російської Федерації, то попри складні стосунки молочні товари досі експортуються до цієї країни. Розповідаючи про плани, Андрій Дикун наголосив на потребі у розмежуванні молочних і молоковмісних продуктів на полицях магазинів. Відповідний законопроект уже готує робоча група з регулювання ринку молока, що діє при Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

P6200032.JPGОфіційну частину завершив Василь Голубінка, генеральний директор ТОВ «СГП ім. Воловікова». Він привітав учасників Національного дня ферми, розповів про основні етапи становлення молочного напрямку господарства, а також презентував модель управління, яку вже кілька років поспіль використовують. Особливістю цієї моделі є ретельне планування усіх процесів на виробництві, установлення індикаторів ефективності і суворий контроль, а також мотивація найманих робітників. На думку Василя Мироновича, 80% успіху бізнесу залежить від правильного управління. Коли йдеться про заготівлю грубих кормів, то з самого початку визначаються показники якісного сінажу, відповідно до них розробляються інструкції, якими й керуються працівники. Якщо кінцевий результат відповідає плановим показникам, то, вважайте, ціль досягнута.

P6200014.JPGПрограма Національного дня ферми включала практичну й теоретичну частини. Під час демонстрації технології заготівлі сінажу можна було побачити основні етапи роботи в полі й закладання зеленої маси у сховища. Також господарі організували екскурсію молочним комплексом. Потому в аудиторії учасники разом фахівцями обговорили найкритичніші аспекти заготівлі грубих кормів та годівлі худоби, проаналізували найпоширеніші помилки і спробували знайти вирішення. 

P6200027.JPG

Національний день ферми був насичений подіями, обговореннями, обміном думками та досвідом. Цьогоріч його проводили вже вдруге. Перший Національний день ферми відбувся у серні 2013-го на молочнотоварному комплексі «Катеринославський» у Дніпропетровській області і був присвячений вирощуванню спеціалізованих силосних гібридів кукурудзи і заготівлі якісно кукурудзяного силосу. 


Возврат к списку